Nemzetközi jó gyakorlat a Credinfo

Európai Mikrofinanszírozási Nap Cadizban

Egy nemzetközi workshopon mutatkozott be az RVA a spanyolországi Cádizban, az egyetem székhelyén. Az Európai Mikrofinanszírozási Nap keretében, 2019 októberében szervezett rendzvényen neves szakemberek, többek közt az RVA vezetői mutatták be jó gyakorlataikat, melyek alkalmasak az európai mikrofinanszírozás megújítására.

Szekfü Tibor, a Magyar Mikrofianszírozási Hálózat elnöke és Vonnák Péter, a Hálózat alelnöke – mindketten a Székesfehérvári RVA vezetői – a magyar mikrofinanszírozási gyakorlatokról, tapasztalatokról, valamint az RVA által vezetett nemzetközi “ATM for SMEs” projektről tartottak előadást.

Vonnák Péter bemutatta a projekt keretében készült akcióterveket, és ismertette a főbb eredményeket: a projektben résztvevő országokban 8 mikrohitelezést érintő regionális vagy országos stratégiába kerültek beépítésre az ATM projekt tapasztalatai, és ennek révén javul a mikrofinanszírozás elérhetősége a vállalkozók számára.

Bemutatásra került a „Dare to dream, dare to live” című projektfilm, mely közérthetően, gyakorlati élethelyzetekkel alátámasztva mutatja meg a mikrohitelezés jelentőségét és társadalmi hatásait. A film pozitív fogadtatásra talált, főként az egyedi nézőpontot és érdekes tartalmat értékelte a közönség.

Az RVA szakemberei ismertették még európai szinten is díjazott jó gyakorlataikat: a Credinfo mikrohitel információs rendszert, mely korszerű alkalmazásokkal végigkíséri és támogatja a mikrofinanszírozási folyamatot mind a hitelt nyújtók, mind az igénylő vállalkozások részéről. A magyar fejlesztésű, innovatív Credinfót már Norvégiában is használják.

Az RVA és a Cádizi Egyetem együttműködése 2015-ben indult. Az egyetem a magyar szakemberek közreműködésével kidolgozta és akkreditálta a mikrofinanszírozási mesterképzés programját, mely három modulból áll: mikrofinanszírozás, emberi jogok és közösségi fejlesztések. Az első modul modern e-learning tartalmát és videóit az RVA készítette, Szekfü Tibor és Vonnák Péter előadóként szerepelnek a nemzetközi oktatási programban.

, Credinfo

Bejelentkezés




Ingyenes Regisztráció itt!