A járvány ellenére töretlen az érdeklődés az RVA Group hiteltermékei iránt

Az év első 5 hónapjában már közel annyi érdeklődés és hiteligény futott be az RVA Group szervezeteihez, mint a tavalyi évben. Mindez azt bizonyítja, hogy a mikrohitelezési szektorra a válság idejében még nagyobb szüksége van a cégeknek, és a legkisebbeknek a túlélést is jelentheti a mikrofinanszírozás.

A járvány hónapjaiban sokszorosára nőtt a legkisebb cégek részéről a kedvező kamatozású, alacsony összegű hiteltermékek iránti igény – tapasztalták a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (RVA) és a vele szorosan együttműködő Veszprém Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyintézői.

2019-ben összesen 161-en érdeklődtek a különböző hitellehetőségek iránt, ez a szám a 2020 elejétől május közepéig 107 volt. A leadott hiteligények összege tavaly 1014 millió Ft, idén pedig már 622 millió. Az ágazati megosztást nézve legtöbben a szolgáltató- és vendéglátóiparból fordultak hitellehetőséghez – valószínűsíteni lehet, hogy a válság hónapjait akarták átvészelni a cégek a kedvező finanszírozással.

Az RVA Group korábbi, 500 kisvállalkozó megkérdezésével zajlott felméréséből kiderült: a legkisebb családi cégek azonnal szembesültek a válság hatásaival, és alig 1-2 hónapra elegendő tartalékuk van csak. Több mint egyharmaduk kénytelen volt leépíteni, további 11%-uk pedig kényszerszabadságra küldeni embereket.

Szekfü Tibor, az RVA ügyvezetője elmondta: tapasztalataik szerint egyre több mikro- és kisvállalkozónak lenne szüksége kedvezményes hitelre a válságból való kilábaláshoz, de a banki feltételek „megugrása” túl nehéz számukra ebben a helyzetben. A megoldást a megyei Vállakozásfejlesztési Alapítványok által több évtizede nyújtott alacsony bekerülési küszöbű, non-profit elven működő mikrohitel jelentik. „Az RVA Group kedvező hiteltermékei azokon a legkisebb családi cégeken segítenek, akik kiszorulnak a banki finanszírozásból. Remélhetőleg a jövőben erősödni fog a non-profit mikrohitelezési szektor, hogy minél több kis cég túlélését segíthessük” – tette hozzá.

, Credinfo

Bejelentkezés




Ingyenes Regisztráció itt!