CREDINFO
sugó?
Lejárt az idő!
Önt a rendszer kiléptette!
Üzenet bezárása Újbóli bejelentkezés
Portál
Ügyfélkapu

Hírek

Szarajevói polgármesterasszony Budapesten

2008. január 22-én Semiha Borovac szarajevói polgármesterasszonyt fogadta Demszky Gábor főpolgármester. Dr. Nagy Miklós a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) (Budapest Enterprise Agency - BEA) ügyvezető igazgatója is részt vett a megbeszélésen, mivel a tárgyaláson gazdaságfejlesztési (elsősorban KKV fejlesztési) kérdésekről is szó esett. Mint közismert, 2007. decemberében az EU és Bosznia Hercegovina között aláírásra került a Stabilitási és Társulási Megállapodás (SAA). Ennek alapján a BVK és szarajevói vállalkozásfejlesztési partnerszervezete delegációkat szándékoznak cserélni azzal a céllal, hogy egymás vállalkozásfejlesztési gyakorlatait, programjait tanulmányozzák, tapasztalataikat kicseréljék. A BVK-nak, az SAA Alapból a szarajevói partnerszervezetének nyújtott technikai asszisztenciája által, a két főváros vállalkozásainak növekedése fellendül, mindenekelőtt a magán közszféra partnerségei (PPP), valamint a klaszter technológiák területein generált és megvalósított projektek által. Ezen túlmenően, a társpartnerek elősegítik a vállalataik közötti gazdasági kapcsolatok fejlődését, hogy egyre több kölcsönösen előnyös üzleti szerződéskötésre kerüljön sor, és a termékválaszték a két ország piacain bővüljön. A fenti aktivitásokban, a BVK több, magyar kormányzati (ITDH) és nem kormányzati gazdaságfejlesztési intézménnyel is együtt kíván működni.

Bosznia-Hercegovina (boszniai nyelven, horvátul és szerbül Bosna i Hercegovina, szó szerinti fordításban Bosznia és Hercegovina) Délkelet-Európában, a Balkán-félsziget nyugati felén fekszik. A Jugoszláv SZSZK egyik volt tagköztársasága. Keletről Szerbia, délről Montenegró, a többi oldalról Horvátország határolja.

Fővárosa: Szarajevó, államformája: köztársaság, népessége: 4 550 000 fő (2006) GDP/fő: 6035 $

Szarajevó Bosznia-Hercegovina gazdaságilag legfejlettebb részei közé tartozik. Sokan dolgoznak a gyártóiparban és a turizmusban, de sok embert foglalkoztatnak a különböző kormányhivatalok is. Szarajevóban jelen van az élelmiszer-, textil-, bútor-, gépkocsi-, gyógyszer- és nehézipar. Egyes szarajevói cégek ismert szeszesital- és cigarettamárkákat gyártanak. A fővárosban számos gazdasági intézmény található. Itt van a székhelye Bosznia-Hercegovina központi bankjának, de számos más (összesen 19) banknak is. Itt működik a Szarajevói Értéktőzsde is.

%autoalt% 161