Ötmilliárdos fehérvári tőkealap az RVA közreműködésével

A székesfehérvári önkormányzat és az RVA közreműködésével, egyedülálló kezdeményezésként elindult a vállalkozásfejlesztési magántőke alap Székesfehérváron. A befektetési lehetőséggel a városi kisvállalkozások megerősödését, és fejlesztési terveit szeretnék támogatni.

A Székesfehérvári Városi Alap székesfehérvári és Fejér megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak finanszírozásában kíván szerepet vállalni. A tőkealap működésében első számú partner Székesfehérvár Önkormányzata, az operatív feladatokat az Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és az MFB Invest alapkezelője, a FOCUS VENTURES Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. végzi.

Az ötmilliárdos alap 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal működik, az átlagos befektetési méret pedig a tervek szerint 100 millió forint és 500 millió forint között lesz. Az alap minimum 20% de legfeljebb 49% mértékig tulajdonostárs lesz a vállalkozásban legfeljebb 5 évig. A tulajdonrész bármikor visszavásárolható, de a tervezett futamidő végén a visszavásárlás kötelező. A tőkejuttatás mértéke 100 millió forinttól 1 milliárd forintig terjedhet.
Az érdeklődő vállalkozások május végétől fordulhatnak a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványhoz (RVA), ahol első körben a befektetés feltételeiről és követelményeiről kaphatnak felvilágosítást.

Nagy lehetőség az 5 milliárd forint keretösszeg egy biztos partnerrel, amihez az Önkormányzat minden segítséget megad a jövőben is, hogy sikeres legyen a működése - mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Talán még inkább nagy szükség van egy-egy ilyen alapra ebben a helyzetben, mint bármikor is volt, és nagyon bízunk ebben a lehetőségben. Nagyon jó partnert talált az alap ahhoz, hogy technikailag lokális szinten megvalósuljon az együttműködés, az alapítvánnyal az Önkormányzat is régóta dolgozik együtt a mikrofinanszírozások területén.” Mint mondta eddig építőipari, anyagtechnológiai tevékenységgel foglalkozó és a turisztika területén működő cégek érdeklődtek. A városban hihetetlen gyors az áttérés a modern technológiára, és a kkv szektornak biztosan szüksége van tőkeinjekcióra. Jelenleg – a bizonytalanság ellenére – öt üzem is épül 21. századi ipari környezetben. Többen jelezték is, hogy tőkére van szükségük a folytatáshoz, amibenez az alap is segítséget nyújthat.

Szekfü Tibor, a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy alapítvány kapocsként működik az alap és az ügyfelek között. Az érdeklődőknek tematikus weboldalt hoztak létre az elérhető információkkal, letölthető dokumentumokkal, és online jelentkezési lehetőséget biztosítva a programra. Június közepére a személyes kapcsolatteremtés céljából workshopot is szerveznek majd az érdeklődőknek. Az igazgató hozzátette: a világban olyan helyzet van, ami nem volt még, és a vállalkozások nagy része a túlélésre koncentrál; most olyan időszak következik, amikor feldolgozva a jelenlegi szituációt, új stratégiát kell, hogy kialakítsanak. A vállalkozásoknak a jövő technológiához igazodva kell fejleszteniük, amihez a tőkealap biztonságos átmenetet tud biztosítani.

Fotó forrása: www.szekesfehervar.hu

, Credinfo

Bejelentkezés




Ingyenes Regisztráció itt!