Drasztikus hatásoktól tartanak a mikrovállalkozók

A legkisebb családi cégek azonnal szembesültek a koronavírus-járvány okozta válság hatásaival, és alig 1-2 hónapra elegendő tartalékuk van csak – derül ki abból a felmérésből, amit a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat végzett több mint 500 mikrovállalkozó körében. A cégek üdvözlik a kormány eddigi intézkedéseit, és kedvezményes, banki feltételeknél kedvezőbb hitellehetőséget szorgalmaznak.

Az országos felmérés kimondottan a legkisebb mikrovállalkozók, családi vállalkozások körében készült. A jellemzően 1-5 főt foglalkoztató cégek 70%-ban drasztikusnak ítélték a válság hatásait, leginkább a vendéglátás, turizmus, kreatív ipar, szolgáltatás, kiskereskedelem területeken tevékenykedő vállalkozások. Az enyhébb hatásokat vélelmező cégek a nagyobb hozzáadott értéket igénylő iparágakban (pl. informatika) vagy az ingatlanpiacról, építőiparból kerülnek ki.

Mivel a legkisebb vállalkozásoknak jellemzően csak pár hónap finanszírozására elengedő tartalékuk van, sajnos munkaügyi döntéseket is hamar meg kellett hozni: megkérdezett cégek több mint egyharmada kénytelen volt leépíteni, további 11%-uk pedig kényszerszabadságra küldeni embereket.

A Kormány eddigi, gazdaságélénkítő intézkedései közül a hitelmoratóriumot és a járulékcsökkentést vették legtöbben igénybe. További intézkedésként foglalkoztatási támogatást és kedvezményes, akár támogatással kombinált hiteleket szorgalmaznak.

Szekfü Tibor, a felmérést készítő Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke – és egyben a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője – elmondta: a felmérés során is jelezték a cégek, hogy hitelre lenne szükségük a válságból való kilábaláshoz, de a banki feltételek „megugrása” túl nehéz számukra ebben a helyzetben. A megoldást a megyei Vállakozásfejlesztési Alapítványok által több évtizede nyújtott alacsony bekerülési küszöbű, non-profit elven működő mikrohitel jelentheti – árulta el Szekfü Tibor. A felmérést eljuttatják Varga Mihály pénzügyminiszterhez, és remélik, hogy hatékony eszközök születnek majd a családi vállalkozások fellendítésére.

, Credinfo

Bejelentkezés




Ingyenes Regisztráció itt!