Egyetemen tanítják a mikrofinanszírozást

Választható kurzus lesz idén ősztől a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a „Mikrofinanszírozás közpénzből”, melyet a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (RVA) szakemberei dolgoztak ki.

A hallgatók a félév során megismerhetik a non-profit mikrofinanszírozás elméleti alapjait, a szabályozási környezetet, a mikrofinanszírozó szervezeteket, és a mikrohitel-programok gazdasági és társadalmi jelentőségét. Kiváltképp a közpénzből indított programok érdekesek a hallgatóknak, hiszen Magyarországon több sikeres példa volt ilyen (hazai és EU-s) konstrukciókra, és a különféle eredményességi mutatók is igazolják, hogy kimutatható a gazdasági-társadalmi haszon.

A 14 órás elméleti részt követően a magyar fejlesztésű, non-profit mikrofinanszírozók által használt Credinfo (www.credinfo.hu ) rendszerben gyakorlatban is megismerhetik a hallgatók a vállalatok hitelképességének automatikus értékelését (credit scoring), az üzleti terv készítő modult és az elektronikus hiteligénylés folyamatait.

A tananyag kidolgozója, Szekfü Tibor, az RVA ügyvezetője, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke, valamint a spanyol Cádizi Egyetem oktatója elmondta: örül, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően Magyarországon is egyetemen oktatják már a mikrohitelezést. „Ez egy nagyon fontos eszköz a legkisebb vállalkozók fejődésének támogatására, és reméljük, hogy a jövő szakembereinek lehetősége lesz új, közpénzből működő mikrofinanszírozási programok kidolgozásában részt venni.”

, Credinfo

Bejelentkezés




Ingyenes Regisztráció itt!