Közpénzek a mikrofinanszírozásban: tanulmány az állami szerepvállalásról

A banki hitelezésből kiszoruló ügyfelek finanszírozásában helye van a közpénzből működtetett mikrohitel-alapoknak, sőt, gazdasági-társadalmi szempontból kívánatos is létrehozásuk – szögezi le Szekfü Tibor, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnökének az ERENET szaklapban most megjelent tanulmánya.

Az ERENET vállalkozás-kutató tudományos társaság több mint 15 éve működik, tagjai a szektor elismert egyetemi oktatói. Angol nyelvű szakmai folyóiratukban a KKV-fejlesztés, mikrofinanszírozás legújabb tudományos eredményeit osztják meg. A 2020. júliusi szám előszavát

Szekfü Tibor, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke, egyben az RVA ügyvezető igazgatója és egyetemi oktató írta. „Vannak akik áldják, vannak, akik átkozzák a mikrofinanszírozást, de az emberek többsége teljesen félreérti ennek a tevékenységnek a lényegét” – írta.

E félreértés tisztázása érdekében a folyóirat nívós, legújabb eredményekre támaszkodó, és emellett közérthető tanulmányokban járja körül a mikrofinanszírozás szerepét. A szerzők a szakma kiváló elméleti és gyakorlati szakemberei Olaszországból, Magyarországról, Szerbiából és Örményországból.

A „Közpénzek felhasználása a mikrofinanszírozásban” című tanulmányában Szekfü Tibor bemutatja, hogy van egy banki hitelezésből kiszorított csoport (a legkisebb egyéni és mikrovállalkozók), akiknek finanszírozásához, gazdasági túléléséhez és fejlődéséhez jelentős társadalmi érdek fűződik. Ezen a területen igenis helye van az állami intervenciónak, és nem a banki logikával kell értékelni a megtérülést, hasznosságot és kockázatvállalást, hanem komplex társadalmi-gazdasági tényezők figyelembe vételével. Felmérések mutatják, hogy a mikrohitel-programok hatékonyan képesek javítani a legkisebb vállalkozók és családjuk életminőségén, fenntartható fejlődést képesek biztosítani. Emiatt is indokolt a nagyobb állami szerepvállalás ezen a területen.


kép forrása: http://www.convergences.org/en/114551/

, Credinfo

Bejelentkezés




Ingyenes Regisztráció itt!